Rabu, Oktober 13, 2010

Rombongan Murid Tahap II ke Kuala Lumpur

Rombongan telah diadakan pada 10 Jun 2010 yang lalu dengan program bermula seawal jam 7pagi. Ini bagi mengelakkan kesesakan jalan raya yang akan berlaku nanti. Rombongan akan bergerak menaiki bas ekspres dan seramai 40 orang murid serta 4 tenaga pengajar menggembling tenaga dalam menjaga dan menaikkan suasana rombongan tersebut.
Rombongan menaiki bas ekspres tamat di stesen KTM Sg Buloh, di mana rombongan murid-murid akan menaiki tren KTM pula hingga ke KL Sentral, kemudian menaiki Transit Aliran Ringan (LRT) dari KL Sentral ke KLCC. Pengalaman baru bagi murid-murid kerana rata-rata tidak pernah menjejakkan kaki ke tempat-tempat seperti ini dan telah memberi satu keseronokan kepada mereka.Setelah tiba di Petrosains sekitar jam 11.30pagi, murid-murid beratur untuk masuk ke Petrosains dan memulakan eksplorasi mereka. Eksplorasi bermula dengan menaiki kenderaan Dark Ride-Kenderaan Sekilas Masa. Kemudian melalui Petrojaya yang menayangkan pelbagai alatan untuk menggali dan zaman awal. Zaman dinasour juga memberikan impak kepada murid-murid mengetahui cara dan gaya hidup dinasour di masa lampau.Helikopter simulator adalah acara atau segmen yang ditunggu-tunggu oleh murid-murid. Ini adalah kerana simulator yang seakan-akan suasana sebenar itu memberikan impak yang kuat kepada murid-murid untuk merasa dan mengetaui keadaan sebenar berada di dalam helikopter.Rombongan kali ini diserikan lagi dengan tuah seorang murid sekolah kami dipanggil naik ke atas pentas untuk membuat dan menguji satu eksperimen mengenai buih dan bentuk buih bersama instruktor program tersebut. Murid kami menunjukkan komitmen sepanjang program itu dengan menunjukkan minat yang mendalam.

Setelah tamat pengembaraan di Petrosains, murid-murid dibawa ke Masjid Negara untuk makan tengahari dan juga menunaikan solat Zohor. Kemudian terus ke Muzium Negara untuk meneruskan program rombongan ini. Program dimulakan dengan briefing dari Sekretariat muzium dengan menerangkan tentang apa yang terdapat di dalam muzium.Antara artifak yang ada di muzium adalah mengenai zaman batu, zaman permulaan terbentuknya tanah melayu, zaman kesultanan melayu melaka, zaman penjajah dan zaman selepas kemerdekaan.Kemudian murid-murid dibawa pula ke pameran ular yang terletak di perkarangan muzium. Pelbagai jenis ular dipamerkan untuk tontonan umum. Terdapat pertunjukan iaitu seorang wanita yang berani tidur dengan ular sawa di dalam bilik kaca.Rombongan pulang selepas jam 6petang dan tiba di perkarangan sekolah 2jam selepas itu. Diharap semua murid yang mengikuti rombongan ini dapat memanfaatkan pengalaman mengembara sambil menimba ilmu di bandar Kuala Lumpur.Gambar kenang-kenangan rombongan murid-murid bersama guru-guru SKS4
Berita Terkini SKS4